Neobična mesta u Beogradu – 10 predloga koja vam nisu pala na pamet

Beograd skriva u sebi mnoge zanimljive lokacije. Pored dobro poznatog Kalemegdana, Zemunskog keja, Skadarlije i Narodnog muzeja, postoje i druga neobična mesta u Beogradu koja bi, ako do sada već niste, obavezno trebalo da posetite.

Za vas smo izdvojili 10 neobičnih mesta u Beogradu.

Muzej afričke umetnosti

Afrički muzej se nalazi na Senjaku, a otvoren je još davne 1977. godine. Ipak, za njega malo ko zna. Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u istočnoj Evropi koji je posvećen isključivo kulturama i umetnostima Afrike. U muzeju se nalazi preko 1000 predmeta sa prostora Afrike, od neobičnih maski, do figura i nameštaja. Ukoliko se odlučite da posetite Muzej afričke umetnosti imaćete priliku da vidite mnoštvo religijsko-magijskih predmeta i da uživate u prijatnoj afričkoj muzici.

Foto: Nastasija Nastevski

Javni tropikarijum i akvarijum

Za sve ljubitelje tropskih životinja, Javni tropikarijum i akvarijum je idealna lokacija u Beogradu. U Tropikarijumu postoji nekoliko odeljaka među kojima su: Akvaterarijum sa velikim kornjačama, Reptil korner u koji su smeštene različite vrste gmizavaca, Bonsai korner koji se nalazi u dvorišnom prostoru u kojem je izloženo oko 50 bonsai drveća, Zidovi sa biljkama, Ptice iz Afrike, Bebi kutak sa malim bebama ribicama i Bioskopske sale u kojoj se mogu pogledati filmovi i dokumentarci iz ovlasti akvaristike, prirode i ekologije. U Tropikarijumu je gotovo uvek prisutan vodič, odnosno biolog koji će vam u nekim prilikama dozvoliti da držite određene životinje.

Beograd ispod Beograda

Iako ste do sada mnogo puta bili na Kalemegdanu, verovatno se niste odlučili za turu ispod njega. Ova tura počinje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, ispred Beogradske tvrđave. Prvo se obilazi Rimski bunar, misteriozna građevina koja je nastala pre tri veka. Priča o bunaru će vas uvesti u burnu prošlost Beograda.  Nakon toga, ulazi se u vojni bunker koji je do 2008. godine bio vojna tajna. U ovoj turi ćete videti i Veliki barutni magacin, veštačku pećinu koja je stara skoro trista godina. U njoj se danas čuvaju najstariji rimski spomenici nastali od prvog do četvrtog veka. Na kraju ture obilaze se Vinski lagumi u Karađorđevoj ulici, gde ćete moći da uživate uz vino i boemske priče.

Stress Out

U užurbanom Beogradu retko ko nije pod stresom, zbog čega je pre nekoliko godina otvoren Stress Out. To je prostor u kome se na različite načine, različitim instrumentima možete osloboditi stresa. U ponudi imate sekire, čekiće i palice kojima možete da razbijate stare televizore, drvene kutije i razne druge stvari. Stress Out se sastoji od dve stres sobe u koje se ulazi sa zaštitnom opremom. U jednoj od njih mogu da se lome i razbijaju različiti predmeti. Drugi deo igraonice čini gađanje sekirom u metu koja se nalazi na 4m od vas.

Legat Petra Lubarde

Legat Petra Lubarde predstavlja kuću u kojoj je slikar živeo, a u kojoj su izložena neka od njegovih najpoznatijih dela. U legatu pored slika jednog od naših najvećih slikara druge polovine 20. veka, možete videti i njegove lične predmete, nameštaj, beleške, skice i fotografije.

Foto: Nastasija Nastevski

Ada safari

Pored dobro poznate Ade Ciganlije, nalazi se i Ada safari. To je kompleks na zasebnom, mirnijem jezeru na kojem se nalazi restoran. Na Ada Safariju mogu uživati ljubitelji pecanja, jer je dopušten sportski ribolov. Pored restorana mogu se videti i razne domaće životinje. Ovo je posebno pogodna lokacija za ljude sa decom, ali i za sve one koji vole da uživaju u prirodi

Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka nije uobičajan bioskop. U njoj možete da pogledate omiljene filmske klasike, a sam njen dizajn i enterijer će vas dodatno oduševiti. U Jugoslovenskoj kinoteci se puštaju kultni, dobro poznati filmovi, a često su raspoređeni u cikluse. Pa tako cela nedelja ili mesec mogu biti posvećen jednom reditelju, glumcu, glumici ili podnevlju. Takođe, poznate ličnosti često prave i svoje spiskove omiljenih filmova koji su potom na repertoaru tokom nedelje. Karte za projekcije su veoma povoljne.

Selfi muzej

Selfi muzej posebno oduševljava mlade, a nalazi se u Galerija Šoping centru. U njemu imate različite postavke u kojima se možete slikati i dobro zabaviti. Možete pozajmiti i neke od kostima i napraviti sebi nezaboravan provod i fotografije za uspomenu.

braon cizme kratke creator

Foto: Nastasija Nastevski

Skakaonica

Skakaonica je prva arena za skakanje u Beogradu. U njoj se nalazi nekoliko trambolina, kao i penaste kocke i sunđeri u koje možete bezbrižno da se bacite i da skakućete. Poseta Skakaonici će vam pomoći da se oslobodite stresa, ali i da se dobro zabavite. Skakaonica se nalazi na Dunavskom keju kod kule Nebojša. Skakaonica nije namenjena samo za decu, već se za sve one koji žele da skaču.

Daska i Veslo bar

 Bliži se lepo vreme, a na Zemunskom keju možete uživati u Daska i Veslo baru. U ovom baru možete da iznajmite dasku i da pokušate da veslate na Dunavu. Daska i Veslo bar počinje sa radom uglavnom od aprila. Posetiocima se nudi obuka za vožnju na SUP daskama, iznajmljivanje dasaka, organizacija tura za razlgedanje Beograda sa reke, a Daska i Veslo bar imaju i restoran, koktele i veliki ponton za sunčanje. Dakle, jedan potpuni tropski užitak u Zemunu. Ukoliko već niste, stavite ovo na svoj spisak aktivnosti za proleće i leto.

Summary
Neobična mesta u Beogradu – 10 predloga
Article Ime
Neobična mesta u Beogradu – 10 predloga
Description
Beograd skriva u sebi mnoge zanimljive lokacije. Pored dobro poznatog Kalemegdana, Zemunskog keja, Skadarlije i Narodnog muzeja, postoje i druga neobična mesta koja bi, ako do sada već niste, obavezno trebali da posetite.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar