Režim ulaska u zemlje koje su najpopularnije letnje destinacije

Bliži se leto, zbog čega smo odlučili da izdvojimo trenutne režime ulaska u zemlje koje su najpopularnije turističke destinacije za letovanje. Iako nam se čini da je korona zaboravljena, još uvek postoje određene procedure i uslovi za ulazak u druge zemlje.

Grčka

Svim licima starijim od pet godina za ulazak u Grčku, neophodan je sertifikat o vakcinaciji, koji je važeći najmanje 14 dana od dana vakcinacije i ne više od devet meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza) Vakcinisani buster dozom nemaju vremenska ograničenja od i nakon primanja vakcine.

Ukoliko niste vakcinisani, potreban vam je sertifikat o preležanoj bolesti, koji je konstatovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom. Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje 14 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana. Takođe, umesto potvrde o preležanoj bolesti u Grčku možete ući sa negativnim RT-PCR testom koji nije stariji od 72 sata ili sa antigenskim testom koji nije stariji od 24 časa.

Crna Gora

Za ulazak u Crnu Goru više nije potrebna nikakva COVID potvrda.

Hrvatska

Putnicima koji ulaze u Hrvatsku iz zemalja koje su članice EU, nije potrebna COVID potvrda. Onima koji u Hrvatsku ulaze iz zemalja koje nisu članice EU/EGP potrebna je potvrda o vakcinaciji. Potvrda o primljene dve doze vakcine koje se koriste u članicama EU (Fajzer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax) ne sme biti starija od 270 dana. Potvrda o primljenjoj booster dozi vakcine važi 365 dana. U Hrvatsku se može ući sa potvrdom o preležanom virusu i primljenom jednom dozom vakcine, ako je prošlo 14 dana od primanja jedne doze unutar 8 meseci od početka bolesti. Vakcinacija mora biti sprovedena najmanje 270 dana od dolaska na granični prelaz.

Oni koji nisu vakcinisani u Hrvatsku mogu ući uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata i uz BAT test od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz. Može se ući i uz pozitivan PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje lekarske potvrde o preboljenju.
 

Ulazak će biti omogućen i ukoliko lice odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku u sopstvenom trošku uradi PCR test ili brzi antigenski test – BAT na SARS-CoV-2 uz obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od sedam (7) dana.

Španija

Stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju sertifikat o vakcinaciji  jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana, a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU i SZO.

U Španiju se može ući i sa potvrdom o preležanoj bolesti, koja nije starija od 180 dana od dana uzimanja uzoraka (izdata od relevantne zdravstvene ustanove, najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa). Osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (mlađi od 12 godina ne podležu ograničenjima).

Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i „QR kod“.

Ukoliko nemate direktan let za Španiju, već presadate kroz treću zemlju, obavezno proverite uslove za tranzit kroz tu državu.
Bez obzira na navedene uslove ulaska, po dolasku u Španiju sprovodi se nasumično testiranje antigenskim testom koje je besplatno.

Turska

Za ulazak u Tursku potreban je sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) sa tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana. Za one koji nisu vakcinisani potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanom COVID-u, koja nije starija od 6 meseci, računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.
Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u R. Tursku.
Ukinuta je obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

Egipat

Onima koji nisu vakcinisani, potreban je negativan PCR test sa QR kodom ili antigenski PCR test koji nije stariji od 72 sata pre dolaska u Egipat.

Summary
Režim ulaska u zemlje koje su najpopularnije letnje turističke destinacije
Article Ime
Režim ulaska u zemlje koje su najpopularnije letnje turističke destinacije
Description
Pogledajte trenutne režime za ulazak u zemlje koje su najpopularnije letnje destinacije.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar