Najbolji filmovi svih vremena koje bi svako trebalo da pogleda

Iako su prošle decenije od premijera nekih filmova, oni se i dan danas nalaze na listi najboljih filmova svih vremena. Mnogi od njih postali su deo opšte kulture, a neke scene ostaće zauvek zapamćene. Pogledajte spisak nekih od najboljih filmova svih vremena.

Kum

Kum I i II se nalaze na mnogim listama najboljih filmova svih vremena, pa tako i na samom vrhu liste Američkog filmskog instituta. Sagu o mafijaškoj porodici Korleone, koja je zasnovana na romanu Maria Puza, malo ko niije pogledao. Ali, ukoliko ipak niste neka vam on bude prvi na listi.

Bekstvo iz Šošenka

Na sajtu IMDb film „Bekstvo iz Šošenka“ nalazi se na prvom mestu najboljih filmova svih vremena. Reditelj Frenk Darabont radio je film prema knjizi Stivena Kinga, a njegova radnja prati Endija Dufrena koji je proveo 19 godina u Šošenk državnom zatvoru zbog ubistva žene i njenog ljubavnika, uprkos tome što se izjasnio kao nevin.

Šindlerova lista

 Film „Šindlerova lista“ osvojio je čak sedam nagrada Oskar, a smatra se jednim od najboljih filmova koji su zasnovani na istinitim događajima. Radnja filma prati Oskara Šindlera, nemačkog preduzetnika koji je spasio oko 1.200 Jevreja tokom holokausta. Film je režirao Stiven Spilberg.

Forest Gamp

Glumac Tom Henks uspeo je da stvori nezaboravan lik Foresta Gampa, zaostalog mladića koji se susreće sa mnogim životnim nedaćama, ali sa njima uspeva da se izbori uz pomoć ljubavi.

Život je lep

Italijanski film „Život je lep“ smatra se ubedljivo jednim od najboljih filmova svih vremena. On je na potpuno drugačiji način prikazao boravak u logoru i doneo je priču o neverovatnoj borbi jednog oca, da sačuva sina od užasa rata.

Milioner sa ulice

„Milioner sa ulice“ je film o mladiću Džamalu Maliku iz siromašnog Mumbaja, koji se pojavio u indijskoj verziji kviza „Želite li da postanete milioner?“. On je do tačnih odgovora dolazio prisećajući se teških trenutaka iz svog detinjstva. Film je osvojio 8 Oskara, među kojima i onaj za najbolji film.

Psiho

Na ovoj listi ne može da se ne nađe i čuveni Hičkokov film „Psiho“ iz 1960. godine. Ovaj film je postavio nove temelje psiholoških trilera i horora. „Psiho“ se smatra najboljim Hičkokovim filmom i proglašen je kao „kulturno, istorijski i estetski značajan“.

Petparačke priče

Tarantinov film „Petparačke priče“ doneo je potpuno novi način filmskog pripovedanja, nelinearnu radnju sa neobičnim dijalozima i ironičnom mešavinom humora i nasilja. Glavne uloge u filmu imaju Uma Turman, Džon Travolta, Samjuel L. Džekson, Burs Vilis i Tim Rot.

Let iznad kukavičjeg gnezda

Sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi „Let iznad kukavičjeg gnezda“ smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena prema Američkom filmskom institutu. Ovo je jedan od retkih filmova koji je dobio Oskara u svih pet glavnih kategorija, za najbolji film, glavnog glumca, glumicu, režiju i scenario. Radnja filma prati Rendala Mekmarfija koji je iz zatvora prebačen u mentalnu instituciju, iako nije oboleo. On je na odeljenje psihijatrije doneo živahnu i buntovnu energiju koja je pomogla ostalim bolesnicima. 

Kad jaganjci utihnu

„Kad jaganjci utihnu“ je američki psihološki horor film u kome glavnu ulogu ima Entoni Hopkins. On igra zastrašujućeg Hanibala Lektora, od kojeg mlada FBI agentica Klaris pokušava prikupi informacije o serijskom ubici Bufalo Bilu, koji ženama skida kožu. Ovaj film je takođe jedan od retkih koji je osvojio Oskare u svim glavnim kategorijama.  

Paklena pomorandža

„Paklena pomorandža“ je film koji je rađen po istoimenom romanu Entonija Bardžisa. Film je režirao Stenli Kjubrik, a njegova radnja prati grupu nasilnih mladića, a posebno Aleksa, harizmatičnog sociopatu koji voli klasičnu muziku. Ovaj film sadrži nasilne i uznemirujuće scene, a radnja je smeštena u distopijsku budućnost u Velikoj Britaniji.

Prohujalo s vihorom

Klasik kao što je „Prohujalo s vihorom“ se takođe nalazi na listi najboljih filmova svih vremena. To je američki epski istorijski ljubavni film iz 1939. godine, čija je radnja smeštena u period uoči Američkog građanskog rata. Glavne uloge u filmu imaju Klark Gejbl i Vivijen Li.

Građanin Kejn

„Građanin Kejn“ nalazi se na samom vrhu mnogih lista najboljih filmova svih vremena, a Američki filmski insitut dodelio mu je prvo mesto na ovoj listi. Radnja filma prati novinskog magnata Čarlsa Fostera Kejna, čija se borba za moć odražava na sve u njegovom okruženju. Filmski kritičari  shvatili su lik Kejna kao aluziju na tadašnjeg magnata Rendolfa Hersta.

Ostavi svoj komentar