Kako se stil oblačenja trudnica menjao kroz vreme

Trudnoća je poseban period za svaku majku, a trudnice obično biraju udobnu odeću u kojoj će moći nesputano da funkcionišu. Međutim, stil trudnica se menjao kroz istoriju pa su se mogli videti različiti odevni komadi, od raskošnih haljina sa korsetima koje su prikrivale stomak, pa sve do kratkih majci koje u potpunosti otkrivaju trudnički stomak.

Pogledajte kako se moda u trudnoći menjala tokom godina.

1339.

U srednjem veku u Evropi, haljine za žene su bile višeslojne, tako da su udvostručavale i žene koje nisu bile u drugom stanju. Tek početkom 14. veka, siluete su počele malo više da prate oblik tela, zbog čega je uveden specifičan dizajn kako bi odeća bila pogodnija za trudnice.

1776.

Moda je u 16. veku zahtevala korsete i isticanje ženske figure, a posebno struka. Mnoge žene su u tom periodu nastavile da nose korsete i tokom trudnoće.

1920.

Nakon godina i godina stega, ’20 godina prošlog veka trudnički stil je postao mnogo udobniji. Mekše siluete sa opasanim strukom naslućivale su pojavu trudničkih haljina kakve danas znamo.

1930.

Pojavile su se pelerine i dekoltei koji su pomogli u prikrivanju trudničkog stomaka.

1934.

Tufne su postale zaštitni znak za odeću za trudnice. Haljine sa ovim dezenom postale su veoma popularne ove 1934. godine, a i danas je ovaj dezen prisutan na trudničkim haljinama.

1940.

Trudnice su počele da nose haljine i košulje na dugmiće, što im je sigurno bilo prijatnije od uzanih bluzi. Dugmad su ovih godina bila siguran znak da je žena u drugom stanju. Ovih godina su se takođe pojavile i haljine na preklop, koje su veoma prijale trudnicama, jer su se širile u skladu sa veličinom njihovih stomaka.

1952.

Pojavljuju se modni komadi specijalizovani za trudnice. Nove modne kolekcije imale su i modele za trudnice, što je zasigurno obradovale mnoge žene. I konačno su se pojavile i pantalone.

1957.

Elizabet Tejlor je pokazala kako trudnica može da bude moderna i graciozna i u poodmakloj trudnoći. Ona je često nosila šešire i ukrase koji su činili da još više blista u iščekivanju svoje bebe.

1964.

Pojavila se odeća za plažu za trudnice! To su bile uglavnom kreacije nalik na bademantile sa roze motivima nalik na barbi. Ove godine pojavili su se i obrnuti nabori na haljinama koji su dopuštali stomacima da „dišu“.

1977.

Sedamdesetih godina pojavilo se pregrštih letnjih haljina za trudnice sa najrazličitijim dezenima, od cvetnih, preko prugastih pa sve do dobro poznatih tačkica. Trudnice su mogle da biraju ono što im se najviše dopada i da uživaju u najlepšim danima.

1982.

Sva pažnja bila je na prinzeci Dajani i njenim stilom za vreme trudnoće. Ona je nosila široke haljine-košulje u pastelnim bojama, a od tog trenutka su pastelne boje počele da se podrazumevaju na odećama za trudnice.

1995.

Dolaze na red i kombinezoni. Teksas kombinezoni sa tregerima postali su svetski hit za trudnice, a nosila ih je i Kim Besindžer. Devedesetih godina mogle su se videti i najraznovrsnije kreacije za crveni tepih prilagođene trudnicama. Tih godina u drugom stanju su bile Viktorija Bekam, Jada Pinket Smith, Suzan Saradon i mnoge druge glumice i manekenke.

2001.

I na red dolazi trend otkrivenog trudničkog stomaka. Kratke majce koje potpuno otkrivaju stomak postale su uobičajni letnji trend trudnica. Među prvima je takvu majcu ponela Dženifer Aniston u tada veoma popularnoj seriji „Prijatelji“.

2010.

Pojavio se talas manekeni koje su bile trudne u ovom periodu, pa smo tako i na modnim pistama mogli da vidimo trudnice koja su dale posebnu čar novim kolekcijama. Miranda Ker je prošetala na reviji brenda Balensijaga za kolekciju proleće/leto 2011. dok je bila u šestom mesecu trudnoće.

2013.

Kejt Midlton je bila trudna 2013. godine i privlačila je pažnju žena širom sveta. Ona je poznata po klasičnom, damskom stilu pa ni u toku trudnoće nije odstupala od njega. Mogli smo je videti u trudničkim haljinama na tufne, koje su postale klasik za trudnice i u haljinama u pastelnim bojama. Iste godine je i Penelope Kruz bila trudna, a nju smo mogli da vidimo u opuštenim kombinacijama farmerki i jednostavnih, širokih majci.

2016.

Čuveni Viktorijin anđeo – Irina Šajk, prošetala je u donjem vešu sa trudničkim stomakom na reviji brenda „Victoria’s Secret“ potvrđujući svoju trudnoću sa tadašnjim momkom Bredlijem Kuperom.

2018.

I Megan Markl je ostala u drugom stanju u kojem je takođe negovala svoj opušteni stil. Mogli smo je videti u jednostavnim haljinama na pruge, kao i u pantalonama i u širokim košuljama. Na dodeli Britanske modne nagrade zablistala je u crnoj haljini na jedno rame.

2020.

Tokom 2020. godine većina trudnica je počela da se oblači udobno, pa smo često mogli da vidimo buduće poznate mame u širokim duksericama i trenerkama i naravno u ravnoj obući, odnosno patikama.

2021.

Tokom perioda korone, trudnice su uglavnom provodile vreme zaštićeno, takođe u udobnim odevnim komadima poput trenerki i dukserica.

2022.

Početkom ove godine saznali smo da je Rijana (Rihanna) trudna. Na naslovnoj strani Voga (Vogue) izašle su slike nje i Ejsepa Rokija koji poziraju na mostu u Njujorku. Rijana je bila u ružičastoj Šanel (Chanel) jakni, ispod koje je bila potpuno gola. Stomak su joj krasili ukrasi u obliku krsta sa kristalima.

U čemu god bile, trudnice su uvek lepe i blistaju posebnim sjajem, a nama ostaje da vidimo kako će se stil trudnica menjati tokom narednih godina.

Ostavi svoj komentar