Modni trendovi iz različitih krajeva sveta

Moda se konstantno menja i prilagođava se vremenu u kojem živimo. Ipak, postoje neki odevni komadi koji nikada nisu izašli iz mode, već su ih kreatori prilagođavali različitim modnim epohama. Beretke, farmerke, kimono i mnogi drugi modni komadi dospeli su, tokom godina, iz različitih krajeva sveta, a i danas su veoma moderni.

Za vas smo izdvojili neke od najpoznatijih modnih trendova, koji su dospeli iz čitavog sveta.

Beretka

Beretka potiče iz Francuske, a predstavlja jedan od omiljenih odevnih komada Parižanki. Beretka je okrugao, mekan i ravan šešir, obično napravljen od vune ili pamuka. Masovna proizvodnja počela je još u 19. veku, a danas se mogu naći u najrazličitijim dezenima i bojama. Beretke nose žene žirom sveta, tokom jesenjih i zimskih dana.

Kimono

Kimono je tradicionalni japanski odevni predmet, koji su tokom istorije nosili i muškarci i žene. On se nosi obavijen oko tela, uvek sa levom stranom preko desne, a učvršćen je pojasom oko struka. U današnje vreme kimono nose uglavnom žene i to širom sveta. Danas se mogu naći mnoge haljine koje su inspirisane kimonom i japanskom tradicijom i kulturom.

Bikini

Pariški modni dizajner – Žak Hajm (Jacques Heim) je 1946. godine dizajnirao dvodelni kupaći kostim koji je nazvao „Atom“ i reklamirao ga je kao „najmanji kupaći kostim na svetu“. U tom periodu bili su moderni samo kupaći kostimi koji su prekrivali pupak, tako da bikini nije uspeo da privuče previše pažnje. Bikini je stekao veliku popularnost kada su počele da ga nose filmske zvezde poput Brižit Bardo (Brigitte Bardot). Posle filma „Manina“ iz 1952. godine, u kome je glavnu ulogu igrala Brižit, bikini je postao predmet interesovanja gotovo celog sveta. Paparaci su je pratili i slikali na Francuskoj rivijeri. Promovisala je ove kupaće kostime od Sen Tropea do Brazila.

Mokasine

Mokasine su jedan od najstarijih modela cipela na svetu, a nosile su ih još žene severnoameričkih indijanaca. U Evropi su se prvobitno koristile kao kućne cipele, a danas se nose u najrazličitijim prilikama. One su uvek moderne i mogu se nositi tokom različitih godišnjih doba.

Mala crna haljina

Malu crnu haljinu kreairala je čuvena modna dizajnerka Koko Šanel (Coco Chanel), još 1920-ih. To je kratka, jednostavna i nepretneciozna večernja haljina, koja je i dan danas moderna. Koko Šanel ju je dizajnirala tako da pristaje svakoj ženi. Mala crna haljina može biti različitih dužina. Ona može biti napravljena od jeftinog materijala, ali i od veoma skupocenog – zbog toga je jedan od omiljenih odevnih komada žena širom sveta.

Sombrero

Sombrero je prepoznatljiv šešir poreklom iz Meksika. To je zaštitni znak meksičkih muzičara. Pored Meksika, Sobrero je veoma popularan i u ostatku Južne Amerike, kao i u Španiji. Danas se mogu naći brojni ženski, letnji šeširi koji su napraljeni po uzoru na sombrero. Pored interesantnih šara, sombrero zahvaljujući svom širokom obodu, veoma dobro štiti od sunca.

Farmerke

Farmerke su zasigurno jedne od najpoznatijih modela pantaloni širom sveta. Iako vode poreklo iz Italije, gde su ih nosili radnici u fabrikama, farmerke su, u onom smislu u kome ih danas nosimo, proizveli Levi Strauss i Jacob Davis. One su postale veoma popularne među mladima  1950-ih godina. Danas možemo pronaći farmerice u različitim bojama, modelima i sa neobičnim dezenima i ukrasima.

Kaubojke

Ove neobične čizme, nekada samo muške, potiču iz seoske sredine Severne Amerike. Tada su ih nosili samo kauboji, a danas postoje najrazličitiji modeli ženskih kaubojki. One su veoma moderne i mogu se naći u različitim bojama i dezenima.

Pončo

Pončo, odnosno „ćebe“ ili vunena tkanina, vodi poreklo od indijanskih naroda. Pončo je gornji deo odeće, napravljen da održava toplotu tela, a smatra se tipičnom južnoameričkom odećom. Danas je pončo jedan od omiljenih ženskih odevnih komada, tokom jesenjih i zimskih dana.

Summary
Modni trendovi iz različitih krajeva sveta
Article Ime
Modni trendovi iz različitih krajeva sveta
Description
Moda se konstantno menja i prilagođava se vremenu u kojem živimo.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar