Prvi teniser sveta, Novak Đoković, je pre nekoliko godina u potpunosti promenio način ishrane. Prestao je da konzumira sve namirnice koje sadrže gluten, kao i mlečne proizvode. Njegov jelovnik danas je uglavnom zasnovan na biljnoj hrani.
Od kada je promenio način ishrane Novak je isticao da ima više energije i da postiže bolje rezultate u tenisu. Pad energije, pored dugogodišnjeg problema sa astmom, bio je jedan od razloga zbog kojih je odlučio da promeni kako način života tako i ishrane.
Šta Novak jede?
Njegova ishrana danas se bazira na povrću, pasulju, sočivu, leblebijama, kinoi, orašastom voću, smenkama i voću. Iz jelovnika je izbacio crveno meso, gluten, mlečne proizvode i šećer. Novak svakog jutra obavezno popije čašu mlake vode sa limunom, a redovno konzumira i ceđeni sok od celera.
Novak se već deset godina pridržava striktne bezglutenske ishrane, zbog alergije. Ovakva ishrana podrazumeva ne konzumiranje namirnica kao što su beli hleb, belo brašno, testenine, čokolada, kolači i torte.
Pored ishrane bazirane na povrću i voću, Novak primenjuje i autofagiju. On svakodnevno posti 16 sati. Uzdržavanje od hrane tokom određenog perioda podstiče proces autofagije, koji podrazumeva uništavanje štetnih i nezdravih ćelija u telu.
Novak redovno konzumira i manuka med. To je specijalna vrsta meda koja se proizvodi na Novom Zelandu i u Australiji, a dobija se iz nektara manuka drveta. Lekovita svojstva ovog meda poznata su hiljadama godina, a koristili su ga i stari Grci. On ima snažna antibakterijska dejstva, zbog čega se često koristio i u medicinske svrhe.
Zahvaljujući specijalnoj ishrani, Novak je istakao da ima bolji kvalitet sna, kao i puno više energije. Pred mečeve on jede isključivo hranu koja se brzo vari i za koju nije potrebno trošiti previše energije.
Novakov plan ishrane tokom tri dana
Prvi dan
- Doručak: Čaša mlake vode sa limunom, dve velike kašike manuka meda, kaša organskih ovsenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta i bademima
- Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunom
- Ručak: Miks zelenih salata, testenina bez glutena sa šparglom, paradajzom i ponekad veganskim sirom
- Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja
- Večera: Cezar salata od kelja sa dresingom i kinoom, supa sa povrća, fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinada
Drugi dan
- Doručak: Čaša mlake vode sa limunom, dve velike kašike manuka meda, banana sa puterom od indijskog oraha i voće
- Užina: Tost bez glutena sa puterom od badema i medom
- Ručak: Miks zelenih salata, začinjena salata sa nudlama bez glutena, crveni biber, rukola indijski orah, bosiljak i vinsko sirće
- Užina: Voće
- Večera: Salata sa tunjevinom koja sadrži zeleni pasulj, rukola, tunjevina, crveni biber, paradajz, leblebije i supu od paradajza.
Treći dan
- Doručak: Čaša mlake vode sa limunom, dve velike kašike manuka meda, ovsene pahuljice sa puterom od indijskog oraha, bananom i drugim voćem
- Užina: Humus sa jabukama
- Ručak: Miks zelenih salata, testenina bez glutena (sa pirinčem, lešnicima i bosiljkom)
- Užina: Avokado sa krekerima bez glutena i voće
- Večera: Sveža mešavina zelenih salata sa avokadom i dresingom, šargarepa i supa od đumbira, pečena piletina prekrivena limunom