Vok – čemu služi i kako se priprema hrana u njemu

Vok je duboki tiganj koji potiče iz Kine, u kojoj se koristi više od 3000 godina. Danas se vok koristi kao posuda za prženje i kuvanje u čitavom svetu. Zahvaljujući svom obliku, vok veoma brzo postiže visoku temperaturu i samim tim je hrana u njemu brže gotova. Vok takođe omogućava pripremu hrane sa minimalnom količinom ulja, zbog čega je i postao veoma popularan širom sveta.

U njemu možete pripremati veliki broj jela, na različite načine. Mi smo za vas izdvojili nekoliko načina pripreme hrane u voku.

Prženje

Zahvaljujući svom obliku, vok brže postiže visoku temperaturu i hrana se u njemu mnogo brže prži. Zbog specifičnog načina mešanja u vazduhu, voku nije potrebna velika količina ulja. Povrće spremano u voku zadržaće svoje boje, a meso svoju mekoću zbog specifične tehnike mešanja.

Dinastanje

Dinastanje u voku se razlikuje od onog koje je nama poznato. U voku se namirnice dinastaju, tako što se prvo kratko proprže kako bi ispustile svoje arome, a potom se dodaju glavni sastojci i voda, nakon čega se sve dinsta oko 5-10 minuta, što je znatno kraće nego u običnom tiganju. Zbog njegovog specifičnog širokog, a plitkog oblika, tečnost u njemu brzo i efikasno isparava, zadržavajući arome i ukuse.

Prženje u dubokom ulju

Vok je idealan i za duboko prženje zbog svog širokog oblika, koji će vas zaštititi od prskanja ulja. Takođe, ulje neće prskati po šporetu jer su stranice tiganja dublje. Dakle, nije vam više potrebna duboka šerpa za prženje.

Kuvanje na pari

Vok je dovoljno širok i dubok, da na njega možete staviti drugu posudu ili tanjir i kuvati na pari. Postoje i dodaci, odnosno stalak za vok ispod kog možete staviti posudu sa vodom i na taj način pripremati bilo koje namirnice na pari. Ukoliko imate stalak za vok, možete spremati hranu na nekoliko nivoa, u voku i na drugoj posudi koja stoji na njemu. Na ovaj način možete pripremati ribu, povrće, knedle, raviole i testenine.

Od čega je napravljen vok

Vok se obično pravi od ugljeničnog čelika (koji se smatra najboljim vokom), livenog gvožđa, bakra ili aluminijuma, zbog čega vam može trajati 10 i više godina.

Veličine voka

Standardna veličina voka je od 25 do 80 cm, međutim danas se oni mogu naći u različitim veličinama.

Summary
Vok – čemu služi i kako se priprema hrana u njemu
Article Ime
Vok – čemu služi i kako se priprema hrana u njemu
Description
Vok je duboki tiganj koji potiče iz Kine, u kojoj se koristi više od 3000 godina. Danas se vok koristi kao posuda za prženje i kuvanje u čitavom svetu. Zahvaljujući svom obliku, vok veoma brzo postiže visoku temperaturu i samim tim je hrana u njemu brže gotova. Vok takođe omogućava pripremu hrane sa minimalnom količinom ulja, zbog čega je i postao veoma popularan širom sveta.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar